Elektronisch afval is de snelst groeiende vorm van afval ter wereld. E-waste, zoals dit afval ook wel wordt genoemd, is een toenemend probleem. Volgens de Verenigde Naties vertegenwoordigde e-afval in 2009 nog slechts 2% van het wereldwijde afval. Maar tegenwoordig is dit verveelvoudigd. Naar schatting zal dit tegen het einde van 2022 groeien tot een percentage van 12%. Waar zal dit stoppen?
Als je zoals de meeste mensen bent, dan weet je niet altijd wat je moet doen met oude elektronica. Van batterijen weten we dat ze niet in de prullenbak horen, maar hoe zit het met ongebruikte kabels, laders en andere elektronica? We geven je tien tips voor het recyclen van elektronica.
1. Maak een back-up
Zorg ervoor dat er een back-up is van al je documenten, afbeeldingen en gegevens als je afscheid neemt van een elektronisch product. Als het toestel eenmaal is ingeleverd, dan is dit niet meer te redden. Het kan handig zijn om deze informatie eerst over te zetten naar je nieuwe apparaat voordat je het volledig verwijdert in de back-up.
2. Verwijder externe opslag
Het lijkt misschien voor de hand te liggen, maar het is belangrijk om eerst te controleren of alle externe opslag is verwijderd. Controleer bijvoorbeeld of er een SD-kaart of simkaart in de telefoon zit vóórdat je het toestel inlevert, doneert of verkoopt.
3. Wis je gegevens
Nadat het externe geheugen is verwijderd, moet je de interne gegevens verwijderen. Zet het apparaat terug naar de fabrieksinstellingen. Daarmee wordt alle informatie die je hebt opgeslagen verwijderd.
4. Koppel het apparaat los van online accounts
Toestellen die zijn gebruikt, zijn waarschijnlijk verbonden met accounts van Apple en Microsoft. Om te voorkomen dat niemand toegang krijgt tot deze accounts, moet je het apparaat uit deze account verwijderen. Je kunt dit doen in de beveiligings- en privacyinstellingen van de apps.
5. Lever het in
Kleine elektrische apparaten die niet langer, breder of dikker dan 25 cm zijn kunnen ingeleverd worden in de inleverbakken van veel winkels. Denk bijvoorbeeld aan een elektrische tandenborstel, mobiele telefoon, adapter en cartridge. De snoeren en opladers mogen er ook bij.
6. Verkoop het
Als je toestel nog enige waarde heeft, dan kun je het verkopen. Niet alleen via een website of app voor tweedehands producten, maar ook aan gespecialiseerde bedrijven. In het geval van een smartphone zou je deze kunnen verkopen aan verschillende opkopers. In Nederland zijn meerdere bedrijven actief op zoek naar tweedehands smartphones om te kopen.
7. Doneer het
Als je toestel nog steeds functioneel is, kun je het doneren aan mensen die het kunnen gebruiken. Het scheelt enorm als alle elektronische producten een tweede leven krijgen.
Er zijn goede doelen die je toestel kunnen gebruiken of eventueel kunnen repareren en doorverkopen voor hun doel.
8. Geef het terug
Een andere optie voor het recyclen van elektronica is om ze terug te geven aan het bedrijf waar je een nieuw product koopt. Verkopers van elektronica zijn verplicht om gelijkwaardige producten gratis mee te nemen als een vervanger wordt verkocht. Zij zijn vervolgens verantwoordelijk voor de recycling van het product.
9. Krijg korting
Veel techbedrijven bieden recyclingprogramma’s aan om het je gemakkelijker te maken om te recyclen. Als extra voordeel geven ze daarnaast ook korting op het product dat je koopt.
Bij Apple kun je bijvoorbeeld een toestel inruilen voor een prijsverlaging op een toekomstige aankoop.
10. Breng het weg
Als je veel toestellen hebt verzameld, dan kun je ze zelf ook wegbrengen.
Er is altijd een elektronicarecycler bij jou in de buurt. Dat is namelijk verplicht. Bij elke milieustraat in Nederland heb je de mogelijkheid om gratis elektronica in te leveren.